2024. május 5.
Közös hírportált készít Debrecen és Nagyvárad

Közös hírportált készít Debrecen és Nagyvárad

A portál magyar és román nyelven közli a két város, illetve megye kulturális, turisztikai programjait, legfontosabb eseményeit, a szállodák, éttermek, különféle szolgáltatások elérhetőségeit, beszámol a két városban zajló beruházásokról.

Ismét van közös sajtóterméke Debrecennek és Nagyváradnak: a denagy.hu hírportált szerdán mutatták be a cívisvárosban.

Az esemény előtt a résztvevők megkoszorúzták a Debreczen-Nagyváradi Értesítő egykori szerkesztőségének otthont adó, Dósa nádor tér 7. szám alatti épület falán elhelyezett emléktáblát.

A denagy.hu hírportál ugyanis Debrecen első magyar nyelvű újságja, a 175 éve megjelent értesítő szellemi utódjának tekinti magát - jelezte Stanik István projektigazgató.

Papp László, Debrecen polgármestere hosszan sorolta, milyen fontos szálak kötik össze a két várost a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a személyes emberi kapcsolatok terén, hozzátéve, ez az intenzív együttműködés bővül most tovább a sajtó területén. A polgármester emlékeztetett arra, hogy Debrecen megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban címet, és ebben fontos szerepet szán a Nagyváraddal való együttműködésnek – írta az MTI.

Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő, korábbi nagyváradi református püspök a két város közös egyházi múltját emelte ki, rámutatva arra, hogy az általa korábban vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület a trianoni békediktátum előtt a debreceni központú Tiszántúli Református Egyházkerület része volt. A denagy.hu hírportál indulását úgy értékelte, hogy „évtizedekig tartó folytonosságot sikerült helyreállítani” a két város között a sajtó területén.

A denagy.hu hírportált bemutató Stanik István kiemelte, hogy tájékoztató jellegű internetes újságot készítenek. A portál magyar és román nyelven közli a két város, illetve megye - Hajdú-Bihar és Bihar - kulturális, turisztikai programjait, legfontosabb eseményeit, a szállodák, éttermek, különféle szolgáltatások elérhetőségeit, beszámol a két városban zajló beruházásokról.

Tájékoztatják a két város polgárait az őket kölcsönösen érintő, számukra fontos közérdekű információkról, minden olyan helyi, megyei és régiós hírről, amely az életüket, egymáshoz fűződő kapcsolataikat befolyásolja vagy befolyásolhatja - mondta Stanik István, hozzátéve, hogy terveik szerint a jövőben Debrecenben és Nagyváradon is információs irodát nyit a denagy.hu hírportál.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.