2024. június 24.
Júliusban ismét várják az ifjú zeneművészeket a Debreceni Egyetemen

Júliusban ismét várják az ifjú zeneművészeket a Debreceni Egyetemen

A 18. nyári kurzuson 4 országból 28 professzor tart majd 5-10 napos mesterkurzusokat - a hazai zeneművészek mellett többek között Németországból, Japánból és Szlovákiából is érkeznek vendégoktatók.

Csaknem 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján. A Debreceni Egyetem zeneművészeti kara július 15-24. között rendezi meg hagyományos programját, a mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba is lehet jelentkezni - közölte az egyetem sajtószolgálata az MTI-vel.

Közleményük szerint a 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra - a hárfától a basszusharsonán és a cimbalmon át az ütőhangszerekig - csaknem 20 hangszeren várja a fiatal zenészeket a nyári akadémia.

A debreceni zeneművészeti kar a 16 évesnél idősebb szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és ifjú zenetanárok előtt nyitja meg kapuit július 15-én, akik szeretnék képességeiket fejleszteni, technikájukat csiszolni, zenei előadókészségüket megmutatni. Tavaly 22 nemzet zenekedvelő fiataljai vettek részt a rendezvényen - jelezte Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója.

Hozzátette: a 18. nyári kurzuson 4 országból 28 professzor tart majd 5-10 napos mesterkurzusokat, a hazai zeneművészek mellett többek között Németországból, Japánból és Szlovákiából is érkeznek vendégoktatók.

Most először kapcsolódik be a munkába Jozef Lupták szlovák gordonkaművész, Rodrigo Perez Vila spanyol szaxofonista és Jóföldi Anett fuvolaművész - sorolta.

A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn sorozatban ingyenes hangversenyeket is adnak az akadémia ideje alatt a zeneművészeti karon, csakúgy, mint a korábbi években.

Az ifjú zeneművészek nemcsak tőlük tanulhatnak az egyéni képzéseken, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába, amelyet a hagyományokhoz hűen Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a nemzet művésze irányít.

A világzenekar ezúttal is négyállomásos koncertturnéra indul a nyári akadémia zárását követően. Elsőként a debreceni Kölcsey központban lépnek fel, majd Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Résztvevői lesznek a Klassz a parton sorozatnak Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia koncerttermében adnak záróhangversenyt az idén 85 éves Vásáry Tamással.

Megosztás