2024. április 25.
Nézze meg a kihajtási ünnepet a Hortobágyon!

Nézze meg a kihajtási ünnepet a Hortobágyon!

A Szent György-napi Kihajtási Ünnepen a Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok és a híd lábánál legelésző szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújtanak. Lesz szombaton kézműves vásár is, a Hortobágyi Csárda pedig egész nap finomságokkal vár mindenkit.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata április 28-án, szombaton rendezi meg a „Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja” elnevezésű egész napos rendezvényt. A nap központi eseménye a haszonállatok tavaszi legelőkre való kihajtásának szimbolikus megünneplése lesz, amely szervesen kapcsolódik a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékéhez – írta a dehir.hu.

A rendezvény helyszínéül, a Puszta szimbólumává vált Kilenclyukú híd és a kapcsolódó műemléki együttes közvetlen környezete szolgál. Minden évben egy világörökségi helyszínt is meghívnak díszvendégként, akinek egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kínálnak. Idén Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz a rendezvény díszvendég.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek - az időjárástól és a legelők állapotától függően - ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is.

A Szent György-napi Kihajtási Ünnepen a Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújtanak. A nagyszabású rendezvényen a Hortobágyi Csárda egész nap, hamisítatlan pusztai ételekkel várja a vendégeket, akik megkóstolhatják a szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült ízletes fogásokat.

A vásártéren nemzeti parki védjegyes termékekkel, természetes kozmetikumokkal, biotermékekkel, kézműves termékekkel és színes programokkal várják a látogatókat.

A rendezvényen díjtalan a részvétel.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.