2024. június 24.
Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre - Hasznos tippek az ünnepekre

Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre - Hasznos tippek az ünnepekre

Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő étrend kialakításával az ünnepek alatt nem kell magunkat sanyargatva diétáznunk.

 

 

Karácsonykor számos tradicionális finomság kerül az asztalra, amiket egy betartott étrend alatt kár lenne kihagyni, és nem is kell. Azonban ha nem figyelünk oda, később meggyűlhet a bajunk a felszedett kilókkal.

 

1., Kerüljük a túlevést

Sokan csak Karácsony után jönnek rá, hogy nem kellett volna mindent megkóstolni az ünnepi asztalról. Karácsonykor még ez is megengedhető, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenből csak kicsit fogyasszunk, inkább többször keveset, mint egyszerre sokat. Bár a diéta nem azon fog múlni, hogy hányszor eszünk egy nap, sokkal inkább azon, hogy milyen arányban jelennek meg az ételekben a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. A másik mumus a diéta alatt az alkohol. Karácsonykor nem csak az ételek minőségére érdemes figyelned, hanem az alkoholfogyasztásra is, hiszen a szeszesitalok tele vannak cukorral és kalóriával, így érdemes ezzel is óvatosan bánnod az ünnepek alatt. Ha lehet, inkább a kevésbé tömény italokat részesítsük előnyben, mint például a fröccs, valamint érdemes kerülni a tejszínes, szirupos koktélokat.

 

2., Iktassunk be mozgást a karácsonyi időszak alatt is

Semmiképp se hagyjuk, hogy a karácsony kizökkentsen a mozgási rutinunkból. Szánjunk időt az ünnepek alatt is egy rövidebb kocogásra vagy akár otthoni edzésre. Ezeknek a mennyiségén persze lehet csökkenteni, hogy ne izomlázzal a testünkben töltsük a meghitt ünnepi napokat. A nagybevásárlás, az ajándékcsomagolás, a konyhában sürgés-forgás és sütés-főzés egyébként is növeli a napi mozgásmennyiséget, így nem probléma, ha ebben az időszakban visszaveszünk kicsit a konditermes vagy akár a szabadtéri és otthoni edzésekből.

 

3., Kövessünk egy fix étrendet, hogy az ünnepek alatt bűntudatmentes legyen az étkezés

Számos étrend áll rendelkezésünkre, amelyekkel könnyen, tervezetten szabadulhatunk meg néhány kilótól. Fontos kitűzni egy célt, egyrészt azért, hogy legyen motivációnk, másrészt pedig amiatt is, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő étrendet.

“Ha arra az elhatározásra jutunk, hogy diétázni szeretnénk, a legfontosabb mindig az, hogy milyen hozzávalókon alapuló étrendet követnénk a legszívesebben, illetve az, hogy mi az elérni kívánt cél. Vannak, akik gyorsan, néhány nap alatt szeretnének kilókat leadni, és vannak, akik lassabban, de tartósan akarják megőrizni a vágyott alakot. Többféle módon is étkezhetünk tudatosan az ünnepek előtt és után is, vitaminokban gazdag, vízhajtó vagy akár húsmentes, növényi alapú, könnyen elkészíthető ételeken alapuló étrend-tervek közül válogathatunk céljainknak megfelelően” - mondja Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

Karácsonykor tehát engedjük meg magunknak a finomságokat, sőt még egy-két pohár bor is megengedett, azonban ha szeretnénk megőrizni alakunkat, akkor érdemes már az ünnepek előtt és persze után is tudatosabban étkezni.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.