2024. május 8.
A DEAC színeiben játszik Debrecen felnőtt jégkorongcsapata

A DEAC színeiben játszik Debrecen felnőtt jégkorongcsapata

Az önkormányzat idei több mint 1,1 milliárd forintos sport költségvetéséből 50 millió forinttal támogatja a jégkorongszakosztály működését.

Újra lesz felnőtt jégkorongcsapata Debrecennek, amely a DEAC (Debreceni Egyetemi Atlétikai Klub) színeiben versenyez szeptembertől az Erste Ligában - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a Debreceni Egyetemen.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: az egyetem a harmadik missziós tevékenységével erősíti a társadalommal való kapcsolatát mind a gazdaság, mind a sport terén. Megjegyezte, hogy az egyetemi jégkorongszakosztály tulajdonképpen újraalakult, ugyanis az 1930-as években már működött jégsportszakosztály az egyetemi klubban, amelyben nagy szerepet kapott a jégkorong.

Papp László, Debrecen polgármestere szerint a város az országban egyedülálló módon képes arra, hogy öt látványsportban - női kézilabda, labdarúgás, vízilabda, kosárlabda és immár jégkorong - első osztályú csapatot működtessen, ebből kettőt az egyetemmel együttműködve. Jelezte: az önkormányzat idei több mint 1,1 milliárd forintos sport költségvetéséből 50 millió forinttal támogatja a jégkorongszakosztály működését.

Bács Zoltán egyetemi kancellár hozzátette: az idei első évben mintegy 200 millió forintból gazdálkodhat a szakosztály, egyébként az egyetem is több mint egymilliárd forintot költ sportra az idén.

Fodor András, a DEAC szakosztályvezetője, a Debreceni Hoki Klub elnöke elmondta: a jégkorongszakosztályt hivatalosan január végén alapították, a Magyar Jégkorong Szövetség néhány nappal később fel is vette tagjai sorába a DEAC-ot, céljuk a legmagasabb osztály elérése.

A szakosztály vezetése az új szervezeti modell kialakításával stabil, első osztályú, az Erste Ligában versenyképes felnőtt csapat kialakítását tervezi. Ebben meghatározó szerepet szánnak a debreceni, illetve az onnan indult játékosoknak, egyetemi hallgatóknak. További fontos célkitűzés a jégkorongsport brandjének erősítése, jelentős társadalmi- és médiaérdeklődés létrehozása, valamint fenntartása - részletezte a szakosztályvezető.

A DEAC vezetése tárgyalásokat folytat hazai és külföldi felnőtt játékosokkal, továbbá a Debreceni Hoki Klub meglévő junior keretéből 5-6 játékos kaphat lehetőséget, hogy az újjászerveződő, felnőtt együttesben játsszon, akár a következő idénytől. Közülük egy fiatal már a Debreceni Egyetem hallgatója, egy másik pedig ősztől szeretné ott folytatni tanulmányait. A tervezett felnőtt keretből több játékos jelezte, hogy az élvonalbeli játék mellett a Debreceni Egyetemen tanulna tovább.

Az Erste Ligában, vagyis a jelenlegi legmagasabb osztályban a 2017/2018-as szezonban kilenc együttes (hat magyar, két erdélyi és egy osztrák, az újonc Vienna Capitals) szerepel. Hozzájuk csatlakozna a következő szezontól a DEAC. Emellett a Magyar Kupában is jégre lépne a debreceni csapat - mondta Fodor András megjegyezve, hogy a csaknem 30 éves múlttal büszkélkedő debreceni jégkorongsport jelenleg több mint 200 igazolt utánpótlás sportolót tud soraiban hét korosztályban. Ezzel az egyik legnagyobb utánpótlásbázissal rendelkező sportág a városban. A fiatalabbak képzését a jövőben változatlanul a Debreceni Hoki Klub végzi.

Szilvássy Zoltán rektor az MTI érdeklődésére elmondta: számos hazai és külföldi céggel tárgyalnak a debreceni jéghoki támogatásáról. Egyebek között gyógyszergyárak, energetikai vállalkozások, informatikai és élelmiszeripari cégek érdeklődnek.

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

30. alkalommal rendezték meg a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján egy közös ünnepi lecsúszást is tartottak, amin több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.

 

Pécsett fut az antarktiszi ultramaraton győztese

Sport

Pécsett fut az antarktiszi ultramaraton győztese

  • 2023.03.4

Az antarktiszi ultramaraton győztes Lubics Szilvia beteg gyerekek segítésére buzdít a Pécs-Harkány futóversenyen való részvételével. Az ultrafutó főtámogatójával, a CHERRISK csapatával újabb jótékonysági kampányt indít, ezúttal egy regionális szervezetet, a Nevetnikék Alapítványt támogatják futással és ’cserkókkal’.